Systemisch opstellen met honden

Systemisch opstellen met honden is in Nederland nog niet zo heel bekend. De bekendheid van systemische opstellingen neemt steeds meer toe. Ook opstellingen met paarden krijgen steeds meer aandacht. Maar wist je dat dit ook kan met een hond? En zo ja, heb je daar dan ook een beeld bij?

Iedereen die mij, Danielle, kent weet dat ik een grote liefde heb voor het systemisch werk én honden. Deze twee liefdes breng ik op eigen, unieke wijze samen. Het opstellen met de hond is een prachtige en krachtige methode om mee te werken. Laat me je meenemen in hoe dit werkt.

Hoe werkt opstellen met honden?

Systemisch opstellen met honden is in al het aanbod van de KernKracht Academie opgenomen. In elke opleiding of cursus leer je werken met deze methode.

Met een praktijkvoorbeeld neem ik je mee in de magie die systemisch werken met honden met zich meebrengt. Ik deel met je hoe we met de hond werken en hoe een kleine beweging van de hond een groot effect kan hebben.

Binnen de methodiek “systemisch werken met de hond als spiegel” ben je als coach, therapeut, begeleider of opsteller niet alleen. Er is een hond (of meerdere) aanwezig op de locatie waar jij met jouw cliënt aan het werk gaat. Dit kan een binnen locatie zijn, maar ook buiten in de natuur. “Natuur” is ook één van de kernwoorden in dit werk.

Jij werkt met jouw natuurlijke skills en de hond doet dit ook. Je verlangt of verwacht niks van de hond. Een hond spiegelt vanuit zijn natuurlijk instinct wat er in het hier en nu aanwezig is in de energielagen bij de mens. Vaak zijn dit lagen die we in de volksmond “het onderbewuste” noemen. Zoals gebruikelijk in werken in een energetisch veld, werken we met wat er getoond wordt in het hier en nu en dat is precies wat de hond ook doet. De spiegels die de hond laat zien zitten, onder andere, in gedrag, bewegingen, lichaamshoudingen en geluid. Maar ook als we de hond metaforisch meenemen wordt er veel zichtbaar. De hond mag, net als de mens, “gewoon zijn” en meebewegen in het systemisch veld. Daar waar de verborgen patronen en dynamieken zichtbaar worden. Het werk is heel “natuurlijk.”

“Daar zat ze op de grond met haar benen vooruit over elkaar geslagen en haar rug leunend tegen degene die representant staat voor haar moeder. De representant heeft net (in het veld) de stap genomen om achter haar te gaan zitten. De aanwezige hond ligt al vanaf de start van de opstelling buiten het energetisch werkveld te slapen.

In deze nieuwe houding vraag ik de coachee hoe dit voelt en of ze een beweging wil maken. “Het voelt warm, ik voel me warm worden van binnen” zegt ze. “Ik voel dat mijn rug steeds dieper tegen haar aanzakt. Dat ik steeds meer mag leunen.” Op het moment dat ze dit zegt slaat ze haar benen van elkaar af en legt deze in een V.

Op hetzelfde moment, bijna synchroon eraan, opent de jonge, kleine hond zijn ogen. Hij rekt zich uit en loopt het energetisch veld in. Er ontstaat kippenvel bij mij als coach, een teken dat er “iets groots” te gebeuren staat. Ik observeer en wacht stil af. De kleine hond loopt naar haar toe en gaat liggen in haar bekken, daar rolt hij zich helemaal op. Heel dicht tegen haar aan.

Haar houding verandert, ik zie zelfs de energie om haar heen veranderen alsof deze zachter wordt. Ik kijk naar haar gezicht en zie tranen stromen. Ze rollen over haar wangen. “Wat doet dit met je?” vraag ik haar.

“Het kind in me keert terug” zegt ze zachtjes. “Het kleine meisje wat ik zo lang niet wilde voelen, herenigt zich met me nu ik weer de warmte en veiligheid van mijn moeder voel. Voor het eerst sinds ik op 8-jarige leeftijd mijn moeder verloor kan ik haar weer voelen. Voel ik warmte en liefde in mijn lichaam”

“Ik zou aan je willen vragen om dit gevoel, dit moment te verankeren in je lijf” zeg ik tegen haar. “Neem hiervoor je tijd en als je mijn stem nodig hebt om je te begeleiden hoor ik het graag van je”.

Ze neemt ruim haar tijd, helemaal in haar eigen bubbel. Als de verankering klaar is, opent ze haar ogen en kijkt met een zachte lieve blik naar de hond die nog steeds opgerold in haar bekken ligt. Ik vraag haar wat er bij haar omhoog komt als ze naar de hond kijkt. “Ik mag opnieuw kind zijn” zegt ze. “Ik kan nu zorgen voor het kind in mezelf. Haar geven wat ze verdient, liefde en warmte”. Ik vraag haar wat er is veranderd waardoor ze dat nu kan terwijl ze dit haar hele leven lang niet heeft kunnen doen. “Ik ben herenigd met mijn moeder, ik mag weer kind zijn”. De hond opent zijn ogen, kijkt haar aan en laat dan een diepe zucht horen. De cliënt zegt “Het is goed zo, wat ben ik geraakt en dankbaar, dank je wel”.

We bedanken de representant en ontslaan haar uit haar rol als moeder. We bedanken de hond en ontslaan die uit de rol van innerlijk kind. We sluiten symbolisch het veld, strijken de hond af , stampen allemaal even goed met onze voeten de aarde in en nemen een glas water. Wat is het toch prachtig mooi dit werk!

Wil jij ook systemisch opstellen met honden?

Online informatiebijeenkomsten

We organiseren regelmatig online informatiebijeenkomsten. Deze hebben als doel jou alle informatie te geven die jij nodig hebt. Dan hebben we het niet per se over hoe lang een opleiding of cursus duurt en wat het kost, want dit is allemaal heel duidelijk terug te vinden bij ons scholingsaanbod.

We gaan in op wezenlijke vragen, vragen waar jij mee rond loopt. Vragen en informatie om voor jou de juiste keuze te maken voor een opleiding of cursus. Ons doel is om jou alvast met ons kennis te laten maken en te kunnen voelen of de blended learning educatie, zoals wij die aanbieden, past bij jou. Of wij en jij een juiste match zijn.

Online test

Op onze website kun je een online test doen. Met deze test kun je inzicht krijgen of de opleidingen en cursussen bij je passen.

Gratis proefles

De gratis proefles is een mogelijkheid om vrijblijvend kennis te maken met de KernKracht Academie. Na het aanvragen van de proefles ontvang je een mail met daarin jouw unieke inlogcodes. Je 14 dagen toegang tot de online proefles. Zijn de 14 dagen verstreken, dan sluit de toegang automatisch weer. De proefles geeft je inzicht in hoe de online leeromgeving eruitziet, hoe je erin kunt werken maar het belangrijkste is natuurlijk: je krijgt “feeling” met het scholingsaanbod.

Opstellingsdagen

KernKracht Academie organiseert regelmatig opstellingsdagen met vraaginbrengers en representanten. Wil jij hier bij zijn? Ga dan naar onze website voor de data en schrijf je in.

Kriebelt het bij jou na het lezen van deze blog over opstellen met honden? Probeer dan vrijblijvend eens deze gratis manieren uit om te zien of KernKracht Academie en jij een match zijn!

Chat openen
Stuur ons gerust een berichtje!
KernKracht Academie
App ons of spreek in!