Therapie en coaching met honden: waarom we ze inzetten

In een wereld waarin het belang van mentale gezondheid en persoonlijke groei steeds meer erkend wordt, worden ook de benaderingen van therapie en coaching steeds diverser. Een van de nieuwere methodes is het betrekken van dieren, een bekende vorm hiervan is bijvoorbeeld paardencoaching. Bij de KernKracht Academie werken we met hond ondersteunde interventies. Ik weet ondertussen alles van de unieke bijdrage die honden kunnen leveren aan coachingsessies. Maar waarom kiezen we ervoor om deze prachtige dieren in te zetten? In deze blog neem ik je mee in enkele redenen waarom coaching met honden zo waardevol is!

Toegang tot het emotionele systeem 

Honden hebben een ongelooflijk vermogen om direct toegang te krijgen tot het emotionele systeem van de mens. Hun liefde en geruststellende aanwezigheid zorgen voor een veilige sfeer. Hierdoor kunnen coachees zich sneller op hun gemak voelen tijdens een sessie. Dit opent de deur naar diepere emoties en maakt het voor de coachee gemakkelijker om emoties toe te laten en om zich open te stellen voor het coachingsproces.

Honden spiegelen 

Een van de mooiste aspecten van coachen met honden vind ik hun vermogen om de emoties en gedragingen van mensen te spiegelen. Wanneer een hond reageert op de energie of het gedrag van de coachee, kan dit duidelijke inzichten en leermomenten opleveren. Daarnaast kan de reflectie van een hond bewustwording creëren bij de coachee, vaak op een niveau dat je niet kunt bereiken zonder inzet van de hond.

Leestip: The do’s en don’ts binnen coachen met honden

Al deze redenen geven een inzicht waarom het coachen met honden zo waardevol kan zijn voor jou en je coachee, maar je kunt natuurlijk niet zomaar een hond inzetten. In ons vorige blog over the do’s en don’ts binnen coachen met honden, lees je waar je rekening mee moet houden.

De hond als metafoor

Bovendien kunnen honden ook dienen als krachtige metaforen in coachingsessies. Hun gedrag en reacties kunnen symbolisch zijn voor de uitdagingen waarmee coachees in hun dagelijks leven worden geconfronteerd. Wanneer jij als coach deze gedragingen van de hond ziet en inzet als metafoor, kunnen coachees vanuit een ander perspectief diepe inzichten krijgen over zichzelf en hiermee aan de slag gaan.

Visuele herinneringen

Het beeld van de hond op een specifiek moment, bijvoorbeeld wanneer de hond wordt ingezet als metafoor, kan een anker (iets dat je brein helpt om bepaalde emoties te activeren door middel van een herinnering, een voorwerp, of een specifieke actie) vormen voor de coachee. Dit anker fungeert als een levendige herinnering, vergelijkbaar met een foto of een levend schilderij. De gevoelens en inzichten die de coachee tijdens dit moment ervaart, blijven daardoor beter hangen. Deze visuele herinneringen helpen de coachee om de leermomenten beter te onthouden.

Focus op het hier en nu

Honden zijn meesters in het leven in het moment, zonder afleiding van het verleden of de toekomst. Hun aanwezigheid in sessies moedigt de coachee aan om hetzelfde te doen: te focussen op het hier en nu. Dit helpt hen om meer bewust worden van hun gedachten en emoties.

Honden oordelen niet 

Als laatste belangrijke punt, honden oordelen niet. Ze handelen vanuit hun natuurlijke gedrag. Een hond beoordeelt niet of we goed of fout handelen, maar reageert op een onbevooroordeelde manier op de acties en gedragingen van de coachee. Dit helpt om een veilige ruimte te creëren waarin coachees zich vrij voelen om zichzelf te zijn.

Waarom honden inzetten in coaching?

Ik denk dat je, na het lezen van deze blog, mooie inzichten hebt gekregen waarom honden zo waardevol zijn in coaching. Therapie en coaching met honden bieden unieke voordelen die andere methoden kunnen aanvullen of zelfs overtreffen.

Wil jij leren coachen met honden?

Wij bieden opleidingen of trainingen waarin jij leert coachen met behulp van honden. Ben je hier benieuwd naar? Klik dan hieronder om meer te lezen over onze opleidingen!

Chat openen
Stuur ons gerust een berichtje!
KernKracht Academie
App ons of spreek in!