De natuur is een wijze leermeester

Goh… de natuur. Wat een wijze leermeester is dat.

Al 13 jaar werk ik, Coen van Broekhoven, samen met en in de natuur. Ik neem mannen, vrouwen en stellen mee de natuur in. En vooral ook mezelf. Wat me dat heeft gebracht is haast niet te beschrijven.

Verwondering

Ik ben verwonderd over de positieve effecten op mijn lichaam en geest. Sinds ik begonnen ben mijn ‘natuurlijke’ pad te lopen, heeft de natuur me zoveel inzichten gegeven, op allerlei gebieden in mijn leven, maar vooral over mijn eigen gedrag. De natuur is zo eerlijk, zo puur. Ze brengt me steeds weer terug naar wie ik werkelijk ben. En in dat licht laat ze zien waar ik mezelf nog in de weg zit met aangeleerd gedrag, weggedrukte emoties, overlevingsmechanismen en belemmerende gedachten.

Ook verwondering over de effecten op mijn fysieke gezondheid. Ik ben blijvend 10 kilo lichter en nooit meer ziek sinds ik meer en meer in de natuur ging zijn. Nu is het mijn ‘kantoor’. Waar ik wekelijks vele uren mannen begeleid om in hun kracht te gaan staan door transformerende coachtrajecten. Acht sessies van anderhalf uur in en met de natuur, zorgt voor een blijvende diepe verandering.

De natuur ons helpt terug bij onze ware natuur te komen

Ieder mens weet diep van binnen hoe belangrijk natuur voor ons is. Kijk maar wat velen denken als ze stress ervaren… “Ik ga eens de natuur in…”. Of tijdens de eerste corona-golf zag je mensen weer de natuur intrekken. Het verbaasde mij niks. Pure logica. Diep van binnen weten we dit. Onze roots liggen daar.
Zo ademen bomen een stofje uit genaamd Fytoncide. Na een half uur inademen maakt ons lichaam anti-stress hormonen aan.
En zo hebben de natuurlijke groene kleuren van de natuur een relaxte effect op onze ogen. Om een paar voordelen te noemen.
Er wordt al meer dan 40 jaar onderzoek gedaan naar de effecten van de natuur op de mens. Veelvuldig in Japan. De resultaten zijn verbluffend. Er is zelfs bostherapie, Shinrin-Yoku, uit ontstaan.

De magie van de natuur

Waar ik vooral steeds verwonderd over raak is de magie. Door in de natuur te zijn, opent het creatieve, intuïtieve deel in ons. Waardoor we synchroniciteiten aanraken. Zoals regen die begint te stromen als er verdriet opkomt. Of de zon die gaat schijnen op het moment dat iemand kracht in zichzelf ervaart.
Ik kan er boeken over volschrijven wat ik dagelijks meemaak. Zo vaak komen er uit het niets paarden voorbij, PRECIES op het moment dat een man zijn innerlijke kracht voelt. Of schiet er een ree weg als een man zijn angst voelt en uit.
Prachtig.
Het maakt dat ik iedere ochtend weer nieuwsgierig en verwonderd uitkijk naar wat er tijdens de coachsessies gaat gebeuren. Het geeft me een gevoel van dankbaarheid en levenslust.
Zo dankbaar dat ik tijdens trainingen natuurcoaching deze krachtige manier mag doorgeven aan andere gelijkgestemden.
Het doet me herinneren aan een training in Wales die ik gaf 5 jaar geleden…

… er nam een counselor uit Wales deel. Hij was meteen erg eerlijk door te delen dat hij behoorlijk sceptisch was. We waren amper begonnen of een stromend beekje in het prachtige natuurgebied ‘Breckon Beacons’ deed zijn werk.
Het spiegelde hem meteen in een grote belemmering waar hij tegenaan liep in zichzelf en zijn leven.
Slechts 20 minuten en zijn scepsis was weg.
Later op de dag gaf ik een demo hoe een landschap te gebruiken en hij was mijn vrijwilliger. Een diep proces vond plaats waarbij de bergtoppen hem zijn diepe missie in het leven lieten ervaren.
Nog geen 2 maanden later startte hij Outdoor Counseling in Wales. De resultaten waren verbluffend. Zeker ook ten opzichte van zijn werk binnen in een kantoor.

De natuur werkt samen met ons

Dat ervaar ik ook. Het is zo’n verschil. Niet dat binnen werken niet diep kan gaan. Toch haalt de natuur iets in onszelf en onze cliënten naar boven dat binnen niet mogelijk en werkt samen met ons.
Daarnaast bewegen we buiten. Daardoor ‘lopen’ we alle processen, inzichten, blokkades etc., die tijdens een sessie plaatsvinden, letterlijk diep in ons systeem erin.
De kwaliteit van onszelf, onze processen, onze toegepaste methoden en die van cliënten gaat zo gemakkelijk en heel natuurlijk naar een ander level. Dat is mijn ervaring, en velen met mij.
Ik hou van de natuur.
Ik ben dankbaar voor de natuur.
De mogelijkheden zijn er divers en oneindig, net zoals in de natuur zelf.
Een prachtige spiegel.

Dit jaar organiseren Danielle en ik meerdere dagtrainingen ‘de natuur integreren in coaching. Nieuwsgierig geworden, wil je meer weten of meteen inschrijven? Je leest er hier meer over. Tot snel!

Hartelijke groet,

Coen van Broekhoven

Coen van Broekhoven
Coen staat voor groei, heling en transformatie. En in alle vrijheid en vol liefde doen wat zijn hart en intuïtie hem ingeeft. ’S ochtends wakker worden en echt zin hebben in de dag. Nieuwsgierig naar wat die dag brengt, met de drive om zichzelf en zijn leven steeds verder te ontwikkelen. Steeds dieper te gaan, op alle gebieden van het leven. Als je bereid bent de eerste stap buiten je comfortzone te zetten, en het commitment hebt om het werk te verzetten dat nodig is, dan is alles mogelijk. Dan kun je dingen ontdekken in jezelf en manifesteren in het leven die haast ondenkbaar zijn. Daarvoor is het belangrijk dat je je innerlijke werk doet. Dat je je problemen aanpakt en gebruikt als kansen om te groeien.

Meer over Coen lees je op www.coenvanbroekhoven.nl

Chat openen
Stuur ons gerust een berichtje!
KernKracht Academie
App ons of spreek in!