Honden kunnen enorm veel betekenen voor de mens en worden ook steeds ‘populairder’. Zo zag ik van de week op Instagram een video voorbijkomen van een tandartspraktijk in Australië waar de hond een rol speelde in het op het gemak stellen van de kinderen. Kinderen die in de tandartsstoel lagen en waar de hond maar enige vorm van spanning oppikte, daar ging hij dichtbij zitten (of liggen) zodat de kinderen hem kunnen aaien. Het aaien van de hond draagt bij aan het dalen van de cortisol en het aanmaken van de zogenaamde ‘geluk hormonen’. Daarnaast is het een prettige vorm van het verleggen van de aandacht van het kind, zo richt het zich meer met de aandacht op de hond en dus minder op de behandeling.
In deze video was duidelijk te zien dat de hond en tandarts (en zijn assistent) goed getraind waren om met de hond te kunnen ‘werken’. Dit is van groot belang voor het welzijn en de veiligheid van alle partijen in de ruimte; de mensen die er werken, de hond, het kind en de ouders van het meisje. Als je dit zo leest voel je misschien al wel dat je als professional, die werkt met hond ondersteuning, echt op heel veel dingen moet letten en dus ook geschoold dient te zijn om brede kennis te hebben van hetgeen je doet in samenwerking met de hond en de cliënten.
Blij word ik als ik zie dat mensen hier ook echt in investeren! Helaas gebeurt dit lang niet altijd en zijn mensen zich niet bewust van het grotere plaatje. Ik zie nog te vaak dat:
Hier volgen enkele belangrijke do’s en don’ts om sowieso altijd in gedachten te houden en wat mij betreft ook altijd naar te handelen.
Do’s
Investeer in een gedegen opleiding
Ken de grenzen van de hond
Betrek de hond als ‘partner’
Zorg voor voldoende rust en ontspanning
Don’ts
De basisbehoeften van je hond negeren
De hond forceren tot interactie
Strafmethoden gebruiken
De grenzen van de hond overschrijden
Daarnaast is het ook essentieel voor jou als professional om het welzijn en de veiligheid te kunnen waarborgen in het grotere geheel; in de driehoek coach – hond – cliënt.
Investeer in een goede opleiding, in Nederland voldoen de opleidingen die geaccrediteerd zijn bij het AKR aan een goede gedegen inhoudt en voldoen ze ook aan de eisen en richtlijnen die er gesteld zijn binnen het AAI werkveld.
Ben je benieuwd naar de opleidingen en trainingen met hondondersteunde interventies die wij bieden?
We bieden opleidingen en trainingen, maar ook laagdrempelige manieren om eerst eens kennis te maken met hondondersteunde interventies.
Kijk voor alle mogelijkheden op de homepagina van deze website.