The do’s en don’ts binnen het coachen met behulp van honden

Het werken met hondondersteunde interventies, het coachen met honden, het werken met therapiehond, werken met de hond als co-coach of welke benaming we er ook aan geven…
Honden kunnen enorm veel betekenen voor de mens en worden ook steeds ‘populairder’. Zo zag ik van de week op Instagram een video voorbijkomen van een tandartspraktijk in Australië waar de hond een rol speelde in het op het gemak stellen van de kinderen. Kinderen die in de tandartsstoel lagen en waar de hond maar enige vorm van spanning oppikte, daar ging hij dichtbij zitten (of liggen) zodat de kinderen hem kunnen aaien. Het aaien van de hond draagt bij aan het dalen van de cortisol en het aanmaken van de zogenaamde ‘geluk hormonen’. Daarnaast is het een prettige vorm van het verleggen van de aandacht van het kind, zo richt het zich meer met de aandacht op de hond en dus minder op de behandeling.

In deze video was duidelijk te zien dat de hond en tandarts (en zijn assistent) goed getraind waren om met de hond te kunnen ‘werken’. Dit is van groot belang voor het welzijn en de veiligheid van alle partijen in de ruimte; de mensen die er werken, de hond, het kind en de ouders van het meisje. Als je dit zo leest voel je misschien al wel dat je als professional, die werkt met hond ondersteuning, echt op heel veel dingen moet letten en dus ook geschoold dient te zijn om brede kennis te hebben van hetgeen je doet in samenwerking met de hond en de cliënten.

Blij word ik als ik zie dat mensen hier ook echt in investeren! Helaas gebeurt dit lang niet altijd en zijn mensen zich niet bewust van het grotere plaatje. Ik zie nog te vaak dat:

Men geen flauw idee heeft wat de neutrale houding van zijn/haar hond is.
Geen compleet beeld en kennis hebben over hoe honden nu eigenlijk communiceren.
Vaak alleen oog hebben voor de fysieke veiligheid van de hond, terwijl veiligheid van de hond niet alleen op de fysieke laag belangrijk is.
Zich niet bewust zijn hoeveel de hond oppikt van de mens qua energie en wat dit met de hond doet.
Honden ziek worden doordat er onbewust veel te veel van ze wordt gevraagd.
Het welzijn van de client in contact met de hond niet gewaarborgd wordt op alle lagen puur door het niet investeren in goede scholing.
En zo kan ik er nog veel meer opnoemen….
Als coach of therapeut die werkt met behulp van honden, ben je je ongetwijfeld bewust van de unieke band die tussen mens en dier kan ontstaan. Het ‘inzetten’ van honden in coaching kan krachtige resultaten opleveren, maar het is van essentieel belang om deze aanpak met zorg en respect te benaderen. Het is van belang om je te laten scholen in het werken met hond ondersteuning; werk je als coach laat je dan scholen binnen Animal Assisted Coaching. Werk jij in de ouderenzorg en gaat de hond mee, laat je dan specifiek scholen daarvoor! Niet alleen voor jezelf maar zeker voor je hond en de cliënten waar de hond mee in aanraking komt. Hun verdienen dat jij op het hoogste niveau zorg kan dragen op dat moment!

Hier volgen enkele belangrijke do’s en don’ts om sowieso altijd in gedachten te houden en wat mij betreft ook altijd naar te handelen.

Do’s

Investeer in een gedegen opleiding

Begin niet zomaar met het inzetten van honden in je coaching, therapie of werk in de zorg, op school o.i.d. zonder een grondige opleiding. Leer je hond kennen, van zijn lijf tot aan zijn emoties en gedrag. Goede kennis is cruciaal voor een succesvolle samenwerking.

Ken de grenzen van de hond

Honden hebben hun eigen persoonlijkheden, emoties en grenzen. Wees alert op signalen van stress, angst of vermoeidheid bij de hond en respecteer deze. Het is essentieel om een veilige en positieve omgeving te behouden voor zowel cliënten als voor de hond.

Betrek de hond als ‘partner’

Zie de hond niet alleen als een hulpmiddel, maar als een actieve partner in de coaching of therapiesessie. Leer bijvoorbeeld hoe je de unieke eigenschappen van de hond kunt gebruiken om cliënten te helpen inzichten te verkrijgen en te groeien.

Zorg voor voldoende rust en ontspanning

Net zoals mensen, hebben honden rust en ontspanning nodig. Creëer ruimte voor rusttijden tijdens sessies en vermijd overmatige druk. Een ontspannen hond zal effectiever bijdragen aan het coaching / therapie proces. Wil de hond niet bijdragen laat hem dan lekker in rust verblijven. De aanwezigheid van de hond kan een meerwaarde zijn maar onthoudt altijd dat de hond hond is en geen coach of therapeut. Dat ben jij!

Don’ts

De basisbehoeften van je hond negeren

Verlies nooit uit het oog dat een hond fundamentele behoeften heeft, zoals voeding, water en lichaamsbeweging. Zorg ervoor dat deze behoeften zijn vervuld voordat je de hond inzet voor een sessie. Maar ook tijdens een sessie moeten deze vervuld worden als de hond aangeeft behoefte te hebben aan water of bijvoorbeeld een plas moet doen.

De hond forceren tot interactie

Elke hond heeft zijn eigen comfortniveau als het gaat om interactie met mensen. Forceer nooit fysiek contact tussen de hond en de cliënt. Laat de hond zelf het initiatief nemen. Binnen de KernKracht Academie zijn we op dit vlak dol op de methode van Jan Fennell.

Strafmethoden gebruiken

Vermijd het gebruik van strafmethoden bij de hond tijdens coachingssessies. Nu ben ik persoonlijk überhaupt voor het vermijden van strafmethoden maar voor positieve beloning. Positieve versterking en beloningen zijn veel effectiever en bevorderen een gezonde relatie tussen de hond, de cliënt en de coach. Maar ook tussen mens en hond.

De grenzen van de hond overschrijden

Respecteer de persoonlijke ruimte van de hond en duw hem niet over zijn grenzen heen. Dit kan traumatisch zijn voor de hond. Een ongelukkige of gestreste hond zal ook niet bijdragen aan een positieve ervaring voor de client.
In het kort: bewust en respectvol omgaan met honden in de coaching of therapie is niet alleen essentieel voor het welzijn van de dieren, maar het vergroot ook de effectiviteit van de sessies.
Daarnaast is het ook essentieel voor jou als professional om het welzijn en de veiligheid te kunnen waarborgen in het grotere geheel; in de driehoek coach – hond – cliënt.
Investeer in een goede opleiding, in Nederland voldoen de opleidingen die geaccrediteerd zijn bij het AKR aan een goede gedegen inhoudt en voldoen ze ook aan de eisen en richtlijnen die er gesteld zijn binnen het AAI werkveld.

Ben je benieuwd naar de opleidingen en trainingen met hondondersteunde interventies die wij bieden?

We bieden opleidingen en trainingen, maar ook laagdrempelige manieren om eerst eens kennis te maken met hondondersteunde interventies.

Kijk voor alle mogelijkheden op de homepagina van deze website.

gratis masterclass

Coachen met honden
Hoe werkt het?

Wil jij ontdekken of coachen met honden iets voor jou is?
Vraag je je af hoe jouw hond een unieke rol kan spelen in het begeleiden van anderen?
Dan is deze masterclass speciaal voor jou!

Chat openen
Stuur ons gerust een berichtje!
KernKracht Academie
App ons of spreek in!