Kernkracht Academie https://kernkracht-academie.nl Tue, 26 May 2020 14:27:21 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.3 https://kernkracht-academie.nl/wp-content/uploads/2019/11/cropped-Geel-32x32.png Kernkracht Academie https://kernkracht-academie.nl 32 32 Afscheid van mijn ‘spiegel’: de systemen en de maskers https://kernkracht-academie.nl/afscheid-van-mijn-spiegel/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=afscheid-van-mijn-spiegel https://kernkracht-academie.nl/afscheid-van-mijn-spiegel/#comments Tue, 26 May 2020 14:13:07 +0000 https://kernkracht-academie.nl/?p=259790 We nemen een roedel honden en de drie wetmatigheden van het systemisch werk. Wat dit met elkaar gemeen heeft? Hoe je systemisch kunt werken met een blik naar de hond? Ik vertel het je in de video!

The post Afscheid van mijn ‘spiegel’: de systemen en de maskers appeared first on Kernkracht Academie.

]]>

Honden overleven ons niet, ze zijn eerder “klaar” op aarde. Toch zou je willen dat dat anders was. Althans, het is de tweede keer in 16 maanden tijd dat ik dat zo voel. Ze komen in je leven, wandelen mee op je pad en je beleeft zo’n diepe verbinding met ze. Ze zijn belangrijk in je leven, helpen je door moeilijke periodes heen en doordat ze je ziel spiegelen geven ze je hele waardevolle lessen mee. Zo heb ik het zelf ervaren met Diezel. Mijn beste vriend, mijn spiegel en mijn “collega”.

Loslaten

Het moment dat je ze los moet laten komt altijd als je er niet klaar voor bent, hoe oud of jong ze ook zijn. Het moment dat ik Diezel los moest laten kwam ineens uit het niets, twee weken geleden. Ik liep de dierenartspraktijk uit met nog net 48 uur samen… De rollercoaster begon te rijden.

Mijn spiegel, mijn allerbeste vriend stervende? Dat kon niet!
Ongeloof
Verdriet
Een vloedgolf aan emoties nam bezit van me.
Hem loslaten? Zonder hem verder gaan? Dat kon niet!

Meteen werd er van alles getriggerd…

Ons gezinssysteem

En niet alleen bij mij, maar ook in mijn gezin. Ik, als moeder zijnde, moest mijn kinderen gaan vertellen dat we 16 maanden na het verlies van onze Bo (veel te jong) nu ook op veel te jonge leeftijd afscheid moesten gaan nemen van onze Diezel.

Als moeder wil je je kinderen vooral veel “geven” en dit zijn niet de boodschappen die je ze wilt brengen. Vol met eigen verdriet dien je dan ook de moeder te zijn waar je kinderen bij uit kunnen huilen. Jouw verdriet niet bij hen neerleggende. Die heb je zelf te dragen. Een last die op zo’n moment echt niet makkelijk is. Maar systemisch gezien wel erg belangrijk. En dan is daar de oerkracht van het moeder zijn die je daar doorheen helpt. De vreselijke boodschap te delen, je kinderen te zien breken en er voor ze te zijn, ze te laten uithuilen bij je en ze te troosten in hun verdriet. Mooi hoe de natuur er voor je is en je ondersteunt.

Als er een gezinslid het gezin (systeem) verlaat door overlijden raken we uit balans. De “roedel” heeft tijd nodig om in dit nieuwe geheel te helen en opnieuw balans te ervaren.

Mijn innerlijke systeem

Balans was er ook niet meer in mijn innerlijke systeem. Pats boem, weg.
Patronen en dynamieken die ik van vroeger kende doken ineens weer op.
Beperkende gedachtes, overtuigingen en angst.

“Ik kan het niet zonder jou”

“Ik ben niet veilig zonder jou”

“Nu moet ik op eigen benen staan”

“Niemand ziet me meer zo puur als jij me kon zien”

Jij hebt me geleerd weer op eigen benen te staan. Ik zal niet omvallen, dat weet ik, maar poeh in mijn lijf voelde dat toch wel even anders aan op dat moment.

Oude pijnen en onzekerheden die je in de weg gaan zitten. Die je vast willen laten houden aan….
Aan wat eigenlijk?

De schizoïde karakterstructuur

Het duurde even voor ik besefte dat mijn schizoïde masker hier opspeelde. Het kwestbare kind dat op aarde komt, niet echt durft te leven. Te sterk verbonden met “boven”.
“Ben ik wel welkom”, “Is het wel veilig”?
Het kind/de vrouw die makkelijk kan reizen in zichzelf. Dit vaak heeft gedaan om te overleven. Totdat jij kwam, haar de warmte en veiligheid bood waar ze zo naar op zoek was. Haar leerde dat er een balans moest zijn tussen de connectie met het oneindige en het aardse leven, haar toonde dat ze met de benen op de grond moest gaan staan. In de aarde op haar eigen benen en leiding mocht nemen over haar eigen leven.

Dat te verliezen, jou, mijn beste vriend, dat triggerde alle oude pijnen en onzekerheden. Ik zag ze en voelde ze, maar voelde heel diep van binnen ook dat ik dit zelf kon nu, zonder jou.
Geheeld en het proces doorleefd, een nieuw leven begonnen waar jij het ankerpunt van was.

Ik heb het meisje in me met al haar angsten aangehoord. Ik heb haar gevoeld en verteld dat ik voor haar zal zorgen. Voor haar en voor mezelf!

In rouw

Maar oh mijn lieve vriend..
Wat had ik je nog graag een lange tijd bij me gehad op het prachtige pad wat we liepen. Geheeld en in een onvoorwaardelijke verbinding, een liefdevolle verbinding zo puur.

Je aardse lichaam heb ik losgelaten. Je ziel is bij me.
Meteen de volgende dag legde je al een boodschap voor me op mijn wandelpad.
Je bent er!
Ons gezin is in rouw, ik ben in rouw. En dat mag er zijn!
Niks wordt buitengesloten. Ik eer je in wie je was, in je volledigheid.
Alles wat ik in de fases van rouw tegenkom omarm ik. Het hoort erbij, bij mij. Bij dit proces.
Hoe lang deze ook mag duren. Het mag er zijn.

Elke traan van verdriet
Elke traan van gemis
Elke traan van liefde voor jou
Elke glimlach die je op mijn gezicht tovert
En ook de warmte waarmee je nog steeds mijn hart verwarmt!

 

~  Mijn spiegel  † Diezel 14 mei 2020  ~

The post Afscheid van mijn ‘spiegel’: de systemen en de maskers appeared first on Kernkracht Academie.

]]>
https://kernkracht-academie.nl/afscheid-van-mijn-spiegel/feed/ 4
Een roedel honden en de 3 wetmatigheden https://kernkracht-academie.nl/een-roedel-honden/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=een-roedel-honden https://kernkracht-academie.nl/een-roedel-honden/#respond Mon, 20 Apr 2020 07:08:13 +0000 https://kernkracht-academie.nl/?p=259735 We nemen een roedel honden en de drie wetmatigheden van het systemisch werk. Wat dit met elkaar gemeen heeft? Hoe je systemisch kunt werken met een blik naar de hond? Ik vertel het je in de video!

The post Een roedel honden en de 3 wetmatigheden appeared first on Kernkracht Academie.

]]>

We nemen een roedel honden en de drie wetmatigheden van het systemisch werk. Wat dit met elkaar gemeen heeft? Hoe je systemisch kunt werken met een blik naar de hond? Ik vertel het je in de video! 

Wat heeft een roedel honden, systemisch werken en de drie wetmatigheden binnen het systemisch werken met elkaar te maken? Veel meer dan je nu waarschijnlijk denkt.

Als mens kunnen we heel veel leren als we naar dieren kijken. Persoonlijk vind ik het mooi om met een systemische blik naar de drie wetmatigheden te kijken als ik bijvoorbeeld kijk naar dieren, die in groepen, in het wild leven. Nu zien we dat natuurlijk amper in ‘real live’ en zijn er andere dieren die veel dichter bij ons staan… zoals honden. Jouw hond wellicht.

Natuurlijk instinct

Dieren zijn veel beter in hun systeem ‘de roedel of kudde waarin geleefd wordt’ in balans te houden. Soms lijkt het net of zij dat vanuit hun natuurlijk instinct gewoon veel beter ‘aanvoelen’ dan wij mensen. Dat ze er nog veel dichterbij staan.

In plaats van hier een hele blog over vol te schrijven heb ik weer een leuke video voor je opgenomen. Ik wens je veel kijkplezier en inspiratie toe! 

Heb je na het bekijken van de video vragen? Of ben je nieuwsgierig hoe je met deze methodiek kunt gaan werken? Mail dan naar info@kernkracht-academie.nl

 

The post Een roedel honden en de 3 wetmatigheden appeared first on Kernkracht Academie.

]]>
https://kernkracht-academie.nl/een-roedel-honden/feed/ 0
Een systemische blik op Corona https://kernkracht-academie.nl/een-systemische-blik-op-corona/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=een-systemische-blik-op-corona https://kernkracht-academie.nl/een-systemische-blik-op-corona/#respond Sat, 21 Mar 2020 08:28:32 +0000 https://kernkracht-academie.nl/?p=259439 Een nieuw virus heeft de wereld in zijn greep. Wat in China begon houdt Nederland nu ook in de ban. Ik neem je graag mee om systemisch naar Corona te kijken. Bekijk de video in dit artikel.

The post Een systemische blik op Corona appeared first on Kernkracht Academie.

]]>

Een nieuw virus heeft de wereld in zijn greep. Wat in China begon houdt Nederland nu ook in de ban. Er gebeurt veel momenteel, heel veel. Veel ellende maar er is ook veel van het Corona virus te leren. Ik neem je graag mee om systemisch naar Corona te kijken. Wat betekent dit voor jou als mens, maar ook voor jou in je professie? Ik heb een video voor je opgenomen!

Ziekte, angst, onzekerheid, onmacht, het is aan de orde van de dag momenteel. Het is overal om je heen…. Het COVID-19 virus.

Wat gebeurt er met je als ik je vertel dat Corona niet alleen om je heen is maar dat het ook binnen in je zit? Ik heb het dan niet over dat je letterlijk het virus in je lijf hebt zitten maar dat het virus wel degelijk ‘aanwezig’ is. In eenieder van ons.

 

Waarom?

Het virus triggert iets….

Wat dat precies is vertel ik je in deze video. 

Heb je na het bekijken van de video vragen? Stuur dan gerust een e-mail

Ik wens je veel gezondheid, wijsheid en kracht toe in deze bizarre tijd.

 

The post Een systemische blik op Corona appeared first on Kernkracht Academie.

]]>
https://kernkracht-academie.nl/een-systemische-blik-op-corona/feed/ 0
Spiegelen met honden https://kernkracht-academie.nl/spiegelen-met-honden/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=spiegelen-met-honden https://kernkracht-academie.nl/spiegelen-met-honden/#comments Wed, 26 Feb 2020 11:00:24 +0000 https://kernkracht-academie.nl/?p=1 The post Spiegelen met honden appeared first on Kernkracht Academie.

]]>

Spiegelen met honden, het is prachtig om mee te werken. Om mensen mee te nemen in deze pure vorm. Waar vandaag de dag Animal Assisted Interventions (AAI) niet meer weg te denken is, is in mijn ogen de begeleiding waarin de mens gespiegeld wordt door een dier, en in dit geval de hond, de meest pure vorm van begeleiding of coaching.

Maar wat houdt dat spiegelen nu eigenlijk in als we gaan kijken naar het begeleiden van processen bij de mens?

Spiegelen

Onder “spiegelen” verstaan we, in het geval van spiegelen met honden, dat het gedrag van de hond gebruikt wordt om de klant bewust te laten worden van zijn eigen gedrag. Spiegelen gaat over communicatie, lichaamstaal, het resoneren van honden op de emotie van de mens en hun eigen rol daarin.

In de spiegel kijken moet men wel durven, het kan confronterend zijn. Een open blik en overgave aan wat de hond te laten zien heeft is een belangrijk onderdeel in het proces.

Door middel van in de spiegel te kijken die de hond jou voorhoudt, wordt onbewust gedrag bewust gemaakt. Er komt ruimte voor bewustwording en beweging. Hiermee wordt het proces van de mens in werking gezet.

Spiegelen met honden

Wat maakt dat honden nu zulke prachtige “spiegelaars” zijn?
Honden leven in het hier en nu. Ze hebben de gave om vanuit hun natuurlijk instinct te reageren op het gedrag van de mens maar ook op hun status van “zijn”. Ze voelen heel goed emoties en energie aan. Naast de tastbare verbinding die zichtbaar is in de vorm van bijvoorbeeld een hondenlijn, is er ook een onzichtbare connectie. De emotionele resonantie.

Deze resonantie is een belangrijke factor in elke sessie of begeleiding. Ze laten dat zien zoals het is, in het hier en nu. Er liggen veel waardevolle inzichten verborgen in de interactie tussen mens en hond. Er valt heel veel te leren als je op die laag met een hond gaat “samenwerken”.

Persoonlijke groei

Honden reageren op een respectvolle manier die heel leuk kan zijn (soms zelfs heel lachwekkend) maar die ook heel confronterend kan zijn. Vanuit de inzichten die honden geven kan er vervolgens samen gekeken worden naar de gevolgen van je “onbewuste” gedrag, waar je nu zicht op hebt gekregen, en wat dit betekent in het leven.

Bewustwording van wat er is. Welk gedrag of patronen herhalen zich?
Bewustwording van wat ongewenst is, wil je dat werkelijke veranderen vanuit een intrinsieke motivatie?

Voeg daar systemisch coachen aan toe en de gedragspatronen komen mooi aan bod. Patronen en dynamieken worden zichtbaar. Ze worden gezien, gevoeld, ervaren, doorleefd en daarmee ontstaat er een prachtige beweging van ruimte voor verandering. Voor persoonlijke groei.

Coaching met honden

In coaching waarin honden aanwezig zijn als “de spiegel” wordt er op diverse manieren naar de klant gekeken.

gericht op zichtbaar gedrag

gericht op emoties

gericht op de balans tussen voelen, wat men uitstraalt en wat men zegt (binnenkant en buitenkant)

Het spiegelen met honden biedt eenieder de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier diep in de spiegel te kijken. Hoe diep? Dat bepaalt de klant zelf! Spiegelen is een bijzondere vorm van ervaringsleer. Alle representatiesystemen worden aangesproken waardoor de ervaring je nog lang bij blijft. Een spiegelsessie begint bij bewustwording en zet de mens op het pad van autonoom zijn, bewust zijn!

The post Spiegelen met honden appeared first on Kernkracht Academie.

]]>
https://kernkracht-academie.nl/spiegelen-met-honden/feed/ 1