Het welzijn van honden in coaching

Honden dragen op een hele bijzondere wijze bij aan het welzijn van de mens. Dit kan al doordat je huisdier je iets geeft wat je van mensen niet ontvangt. Honden dragen ook steeds meer bij in de zorg, het onderwijs, in coaching en therapie (etc).

Persoonlijk vind ik het een onderwerp waar nog veel te weinig aandacht aan wordt besteed, te weinig bij stil wordt gestaan. Het welzijn van de hond in bovenstaande. In deze blog deel ik mijn kennis en visie hierover.

Welzijn

In coaching is het welzijn van de klant, oftewel de mens, heel belangrijk! Alles draait om het welzijn van de klant, deze komt niet voor niks bij je. Hulpvragen gaan er in de kern eigenlijk altijd om, om het welzijn van de mens te vergroten. We willen graag “verlost” worden van emotionele blokkades, van oude patronen. We willen “gelukkiger” zijn, bewuster leven en ons ‘zelf’ zijn. Trauma’s en (oude) pijnen willen we helen en we willen vooral ook blijer zijn met ons zelf. Dit alles draagt bij aan een veel beter welzijn, ons welzijn en vandaag de dag doen we dat heel graag met een dier erbij. In ons werkveld noemen we dat Animal Assisted Interventions en in dit geval werken we met een hond (al kan het natuurlijk ook een paard, kat, ezel, alpaca of ander dier zijn). Maar laten we ons in dit schrijven op de hond richten. De dieren dragen bij in ons proces, aan ons welzijn. Maar hoe zit het met die van hen? Wie draagt er zorg voor hun welzijn?

Het zorgdragen van het welzijn van de hond in coaching ligt in de eerste instantie (in mijn ogen) bij de professional, dus de coach. De coach zou zich bewust moeten zijn van hetgeen de hond nodig heeft om bij te kunnen dragen. Of het nu de hond van de coach betreft of wellicht de hond van de klant. Als coach dien je het welzijn van het dier te waarborgen tijdens coaching, maar ook de nazorg te bieden (of mee te geven indien het de hond van bijvoorbeeld je klant betreft).

Omdat er (in mijn ogen) nog veel te weinig rekening gehouden wordt met het welzijn van de hond hoop ik dat eenieder hier na het lezen van dit artikel bewuster mee om zal gaan! Zoals we als coach goed voor onszelf dienen te zorgen, zo dienen we dat ook aan de hond te bieden. Misschien nog wel extra zelfs! Want jij kan als coach jezelf negeren hierin maar een hond heeft er niet om gevraagd mee te gaan naar jouw “werk”, die doet gewoon vanuit zijn natuurlijk instinct. Een hond wil graag “werken” voor de mens des te groter ligt dus de verantwoording bij jou om te zorgen dat dit op een verantwoordelijke wijze gebeurt zodat de hond ook gezond blijft en geen klachten gaat ontwikkelen of erger nog… ziek wordt!

Welzijn op diverse lagen

Omdat we als mens en ook als hond uit diverse belichamingen bestaan, is er niet alleen een welzijn op een laag. Het welzijn, van de hond, verdeel ik dan onder in een aantal aspecten:

Fysiek welzijn

Emotioneel welzijn

Spiritueel welzijn

Fysieke welzijn

Het fysieke lijf van de hond, zijn (of haar) lichaam heeft een goede verzorging nodig als het gaat om gevoed worden en het gezond houden van het lijf. In coaching is het belangrijk om hierbij stil te staan en dus ook respect te hebben voor en rekening te houden met het lichaam van de hond. Zo kan een jonge hond fysiek bijvoorbeeld dingen die een oude hond wellicht niet meer kan. Je dient je dus bewust te zijn, en te beoordelen, of de wijze van coaching in lijn is met dat wat het lichaam van de hond kan. Daarnaast dien je te allen tijde te zorgen dat zowel jij als je klant werken binnen de grenzen van de hond!

Omdat we als mens en ook als hond uit diverse belichamingen bestaan, is er niet alleen een welzijn op een laag. Het welzijn, van de hond, verdeel ik dan onder in een aantal aspecten:

Je gaat op wandelcoaching en de route die je hebt uitgestippeld duurt een uur. Kan de hond dit lichamelijk aan?

Is het lijf van de hond gezond? Of zijn er kwetsuren waar je rekening mee dient te houden?

Let op invloeden van buiten af (bijvoorbeeld het weer) die van invloed zijn op het fysieke welzijn van de hond en anticipeer hierop (is het 38 graden buiten dan is het niet verstandig om buiten te gaan coachen met een hond erbij, dit kan een aanslag zijn op zijn lijf, zeker bij bepaalde rassen).

Zorg dat je binnen de grenzen van de hond blijft! Een hond die bijvoorbeeld niet aangeraakt wil worden die laten we ook niet gedwongen aaien. Een hond die in een werkvorm niet mee wil lopen, laten we niet meesleuren door de klant. En zo zijn er tal van voorbeelden te benoemen.

Zorg te allen tijde voor veiligheid tijdens coachings, zowel als voor de hond als natuurlijk voor je eigen veiligheid en die van de klant.

Respecteer en draag zorg voor de persoonlijke ruimte van de hond. Want ja, ook honden hebben een personal space!!!

Emotioneel welzijn

Het zenuwstelsel van een hond verschilt niet ontzettend veel dan die van de mens. Ook honden hebben emoties (gelukkig maar) en kunnen voelen. Het is onlangs bewezen dat honden ook liefde kunnen voelen (dat wisten jij en ik al lang natuurlijk). Ze hebben onderzoek gedaan en daaruit is gebleken dat emoties en gevoelens bij de hond, net als bij de mens o.a. invloed heeft op de hartslag. Gelukkig zijn steeds meer mensen zich bewust van de emoties bij honden alleen vaak nog niet zo diepliggend als waar honden in coaching mee te maken krijgen.

Honden resoneren vanuit hun natuurlijk instinct op het onderbewuste (en dus ook op de emoties) van de mens. Hierdoor zijn ze een prachtige spiegel in coaching maar je kunt je zo voorstellen dat dit ook wat doet met een hond. En zeker in coaching moet je daar rekening mee houden.

Net als ieder mens is ook iedere hond uniek en is elk individu anders. Hier dien je dus goed mee om te gaan en elke keer weer te beoordelen (objectief te beoordelen) of iets ten goede dient voor de hond. Zo heb ik zelf een prachtige co-coach in de vorm van mijn witte herder Sev die 1 op 1 fantastisch is in de klant spiegelen en bewust maken. Sev is een hele gevoelige hond en daardoor ook erg snel overprikkeld. Ik dien dus echt goed te kijken wat hij nodig heeft en wat wel of niet ten goede dient van hem. Zo is een hele dag mee als ik een dag les geef echt niet zijn “cup of tea”. De meerdere mensen in deze setting met ieder hun eigen emoties is voor hem too much. Ik weet dat hij na een paar uur overprikkeld is en dus gaat hij niet mee naar lesdagen. Ik wil mijn hond graag gezond houden en niet blootstellen aan overprikkeling indien dit niet nodig is. Laatst had ik zelf een keer een opvangprobleem en moest hij wel mee, dan kijk ik van tevoren wat heeft hij nodig aan ondersteuning. Soms kan een edelsteen, een essentiele olie of hem in een “koepeltje” zetten dan net voor hem maken dat er geen of minder overprikkeling ontstaat. Niet alleen de emotie laag speelt hier mee maar natuurlijk ook de energie (de energetische laag).

Ook vanuit de emotie laag dien je dus heel bewust te kijken:

Zijn er emotionele kwetsuren bij de hond waar je rekening mee dient te houden? Een hond welke angstig is voor vuurwerk kun je, een bepaalde periode van het jaar, niet meenemen op coaching buiten.

Wat heeft je hond eventueel aan bescherming nodig voor hij mee gaat op coaching?

Kan de hond emotioneel de vorm van coaching of werkvorm aan die je gebruikt?

Observeer heel goed onder je werk of je hond er nog senang mee is om erbij te zijn. Soms geven honden ook echt aan dat ze niet betrokken willen worden. Dat is dan ook goed! Geef de hond zelf de ruimte om “deel te nemen aan” of “niks te doen”. Zo moet een hond altijd een eigen plek kunnen innemen, waar dit ook is. Het kan soms ook voorkomen dat een hond de ruimte wil verlaten. Kijk dan of de hond rustig in een andere ruimte kan liggen of zet een deur open zodat de hond op de gang of naar de tuin kan bijvoorbeeld. De hond MAG erbij zijn en MOET niet!

In de wisselwerking tussen de klant en de hond kijken we niet enkel naar het fysieke gestel maar dus ook naar het emotionele gestel. Zeker ook als het gaat om de personal space.

Zorg dat de hond na de coaching ook emotioneel kan ontladen van alles wat hij qua gevoel/ emotie heeft ervaren tijdens de coaching. Even lekker een spelletje doen met hem na je werk is heerlijk voor ze. Even goed met de pootjes in de aarde en alles eraf rennen. Maar ook rust! Geef de hond ruimte en rust.

Spiritueel welzijn

Dan komen we op de laag waarvan de meeste coaches zich helemaal niet bewust zijn van hoe dit bij de hond zit. Een laag die zo ontzettend belangrijk is. Het is een laag die we namelijk niet met het blote oog kunnen waarnemen en waarin we dus ook niet kunnen zien aan lichaamshouding o.i.d. hoe het met de hond zijn welzijn gesteld is. Maar het is ook de laag waar juist vaak ook een kern ligt van veel problematieken. Niet alleen fysieke problematieken zoals fysieke klachten of ziekten maar ook in gedrag. Het is ongelooflijk wat er op de spirituele laag allemaal kan ontstaan en zich langzaam een weg naar boven baant door alle lagen heen om dan pas tot zicht te komen.

Net als mensen hebben honden een spirituele laag en zijn ze verbonden met alles wat er om hen heen is. Misschien nog wel meer dan mensen “pikken” ze energie op. En die energie kan ook net als bij de mens verstoring geven op de spirituele laag. Honden kennen hetzelfde chakra systeem als de mens heeft. Belangrijk dus om de spirituele laag “schoon” te houden!

De energie tijdens coaching kan blijven vastzitten aan de hond. Het is dus ontzettend belangrijk om de hond te ontladen. Water is een goede energiegeleider, dus om je hond te ontladen is het belangrijk om hem veel water te laten drinken. Zorg dus voor voldoende water, ook tijdens de coaching. Zwemmen is ook een hele goede optie, heb jij een waterrat? Laat je hond dan na de coaching lekker zwemmen en zo zichzelf te ontdoen van de energie die hij opgepikt heeft.

Er zijn naast water nog veel meer tools om je hond spiritueel te ondersteunen en gezond te houden. Zo kun je veel met edelstenen, te denken aan bijvoorbeeld hematiet of labradoriet. Witte salie is een reiniger voor het spirituele lichaam en kun je in de vorm van een spray of wierook kopen. Palo Santo (ook wel heilig hout genoemd) ook heel fijn om mee te reinigen. Niet alleen de hond, maar ook je coachruimte!

En vergeet niet je hond een APK te geven in de vorm van het reinigen van de chakra’s. Indien jij je hond op alle lagen gezond wilt houden dan MAG je de spirituele laag NIET overslaan. 

Belangrijk! Wil je weten wat ten goede dient voor je hond? Ga dan met een professional hiernaar kijken indien jouw kennis hier niet toe reikt op de spirituele laag. Ga nooit zomaar zelf iets uit proberen. Vanuit contact met het onderbewuste van de hond zal deze je zelf ook bijstaan op dit pad. Het onderbewuste van de hond weet namelijk zelf heel goed wat het nodig heeft!

Ik hoop dat je na het lezen meer bewust bent geworden van het welzijn van je hond in coaching. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust!

Warme groet,

Danielle

Chat openen
Stuur ons gerust een berichtje!
KernKracht Academie
App ons of spreek in!