Holistisch leven met je hond als spiegel

Holisme, wat is dat eigenlijk? Wat betekent het en hoe kun je het herkennen in het dagelijkse leven van jou en je hond?

Holisme & systemen

Het woord ‘holisme’ stamt af van het Griekse woord ‘holos’ en betekent ‘heel’.
Holisme staat voor de levensovertuiging waarbij alles met elkaar in verbinding staat en opgebouwd is vanuit systemen.

Systemen zijn overal. Denk bijvoorbeeld aan je gezin, vrienden of familie, maar ook een organisatie, je collega’s of de maatschappij als geheel. Elk apart systeem, dus ook jij als mens, maar ook je hond is verbonden met het grotere geheel. Ieder mens bestaat uit verschillende systemen, die jou samen als geheel maken. Je hebt een fysiek lijf, je gedachten, je emoties, je geest en je ziel. We noemen dit binnen het holisme de vijf niveaus.

Holistisch leven wordt steeds bekender in deze tijd. Verbinding en leven vanuit een gevoel van eenheid. Jij bent één met alles wat jouw wereld is en jouw wereld is één met jou. Omdat alles samenhangt, is dat wat we doen ook van invloed om alles en iedereen.

Honden zijn spiegels voor de mens

Honden zijn de spiegel van je Ziel. Ik geloof dat echt. Ik ben veel samen met mijn honden Sarah & Faya.
Zij laten mij vaak mijn spiegels zien.

‘Na een drukke dag heb ik vaak hoofdpijn. Mijn lijf geeft aan dat het genoeg is geweest en dat ik te lang heb gezeten. Mijn gedachten protesteren: er is nog zoveel te doen, ik wil eerst dit nog afmaken of iets anders doen. Eigenlijk ben ik te moe om nog een eind te gaan wandelen met de honden.

Het is 10 minuutjes lopen naar het bos. Sarah ‘denkt’ daar anders over: we gaan wel op weg naar het bos, maar rustig aan, want zij moet eerst alle berichten opsnuiven die speciaal voor haar zijn achtergelaten. Soms doen we er wel 20 minuten over voordat we in het bos zijn. Ik ervaar frustratie hierover en wil doorlopen. Maar zodra ik dit besef zie ik daarna altijd dat ze me wil laten zien dat ik mag vertragen. Vanuit mijn hoofd naar mijn voeten. Ik voel mijn hoge energie zakken en mijn hoofdpijn is weg als we in het bos aan komen.’

Holistische niveaus bij mens & dier

Alle holistische niveaus komen hierboven aan bod: fysiek (hoofdpijn), mentaal (de gedachten dat ik nog zoveel moet doen), emoties (frustratie), energetisch (vermoeidheid, vertragen) en spiritueel (van hoofd naar voeten zakken en voelen wie ik ben).

Wat gebeurt er bij Sarah? Zij neemt mijn energie waar, die drukkend is en vooral rond mijn hoofd speelt. Zij laat zich niet kennen en neemt de tijd. Zij is in het NU. Daarmee is zij mijn spiegel: ik hoef nergens heen en ik heb alle tijd na mijn werkdag. Ik mag vertragen. Als ik dit doe, dan vertragen zij ook. Het wordt een fijne wandeling zonder getrek naar achtergelaten liefdesbrieven en het loslaten van energie door flinke sprintjes in het bos door mijn honden ♥

Liefs,

Yvonne
Team KernKracht Academie

Wil je meer weten over holisme?
Volg dan de gratis masterclass Holisme: https://kernkracht-academie.nl/masterclass-holisme

Chat openen
Stuur ons gerust een berichtje!
KernKracht Academie
App ons of spreek in!