4 redenen waarom hondondersteunde interventies zoveel in beweging zetten

Welkom bij een ontdekkingsreis naar de helende wereld van hondondersteunde interventies, waar de zachtheid van vacht en de warmte van de hondensnuit samenkomen om bij de mens een proces van heling en bewustwording in beweging te zetten.

In deze blog gaan we dieper in op de intrigerende connectie tussen mens en hond en ontrafelen we de vier waardevolle redenen waarom werken met onze harige metgezellen zoveel meer is dan een liefdevolle aanraking.

Stap in de wereld van het coachen met honden en ontdek hoe hondondersteunde coaching op het pad dat je klant bewandeld diepgaande sporen van genezing kunnen achterlaten.

Of je nu een professional bent die geïnteresseerd is in het uitbreiden van je hulpverlenende, coachende of therapeutische gereedschapskist, of simpelweg een liefhebber van de unieke band tussen mens en dier, deze verkenning belooft inzichten, reflecties en misschien zelfs een nieuwe waardering voor de kracht van dierlijke metgezellen.

Laten we samen op weg gaan, terwijl we de wereld van hond ondersteunde coaching betreden, waar hun pootafdrukken de weg wijzen naar voelen, verbinden en vertrouwen. Oftewel naar bewustwording, beweging en heling.

4 redenen waarom hondondersteuning zoveel in beweging zet

Emotionele verbinding en ondersteuning

Honden hebben een uniek vermogen om emotionele verbindingen te creëren. Ze zijn oprecht, oordeel loos en bieden onvoorwaardelijke liefde. In hond ondersteunende interventies kunnen deze eigenschappen van honden een krachtig instrument zijn bij het opbouwen van emotionele banden met cliënten. Het contact met dieren kan een veilige en ondersteunende omgeving bieden waarin mensen zich geaccepteerd en begrepen voelen. Dit is onder andere waardevol voor diegenen die moeite hebben met het uiten van zichzelf in traditionele hulpverlenende, coachende of therapeutische settings.

Fysieke en mentale gezondheidsvoordelen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat interactie met honden positieve effecten heeft op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Het aaien van honden kan stress verminderen, de bloeddruk verlagen en de aanmaak van feel-good hormonen, zoals oxytocine, stimuleren. Voor mensen met angststoornissen, depressie of posttraumatische stressstoornis kan de aanwezigheid van honden een kalmerend en therapeutisch effect hebben. Het bevordert ook lichamelijke activiteit, aangezien het verzorgen en spelen met dieren vaak fysieke inspanning vereist.

Bevordering van sociale vaardigheden

Voor mensen of kinderen die moeite hebben met sociale interactie, kunnen hond ondersteunende interventies een brug vormen naar het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Het samenwerken met de hond in een coachsessie vereist communicatie en samenwerking, wat kan helpen bij het verbeteren van verbale en non-verbale communicatie. Groepsactiviteiten met honden bevorderen ook teamwork en het opbouwen van vertrouwen, waardoor mensen hun sociale vaardigheden op een positieve en stimulerende manier kunnen ontwikkelen.

Therapeutische veelzijdigheid

Hondondersteunde interventies kunnen worden aangepast aan verschillende hulpverlenende, coachende of therapeutische benaderingen en doelgroepen. Ze worden met succes toegepast in diverse settings, waaronder psychiatrie, revalidatiecentra, scholen en verzorgingstehuizen. Of het nu gaat om individuele therapie, groepssessies, of educatieve programma’s, de veelzijdigheid van hond ondersteunde interventies maakt ze geschikt voor een breed scala aan situaties. Dit maakt het een waardevolle aanvulling op het repertoire van professionals in de gezondheidszorg en het sociaal werk.

Bovenstaande redenen zijn nog maar een kleine greep aan de vele redenen waarom werken met hond ondersteunde interventies zo waardevol is voor mensen. Als het aan ons zou liggen dan zouden we er wel een boek over kunnen schrijven met datgeen wat we de afgelopen 8 jaar binnen ons opleidingscentrum en in het werkveld hebben gezien en ervaren. 

Danielle zegt altijd “Honden hebben de gave om ‘daar’ te komen waar wij met onze verbale communicatie niet kunnen komen. Ze zijn de spiegel van de ziel en geven de mens zoveel meer, vanuit onvoorwaardelijk zijn, dan wij mensen ooit kunnen geven”.

Met deze mooie zin sluiten we deze blog af en hopen we je weer te hebben mogen inspireren.

Ben je benieuwd naar de opleidingen en trainingen met hondondersteunde interventies die wij bieden?

We bieden opleidingen en trainingen, maar ook laagdrempelige manieren om eerst eens kennis te maken met hondondersteunde interventies.

Kijk voor alle mogelijkheden op de homepagina van deze website.

Challenge

Je hond als spiegel

24 t/m 28 juni 2024
Je kunt GRATIS deelnemen!

Chat openen
Stuur ons gerust een berichtje!
KernKracht Academie
App ons of spreek in!