In een wereld vol uitdagingen voor kinderen en jongeren groeit de vraag naar nieuwe manieren om hen te helpen. Een van die nieuwe methoden is Dog Assisted Coaching. Hierin spelen honden, onder begeleiding van een kindercoach, een krachtige rol in de coaching. Ik weet uit ervaring hoe waardevol onze honden zijn in het ondersteunen van kinderen tijdens hun ontwikkeling. Voor deze blog heb ik niet alleen mijn eigen inzichten gebruikt, maar ook die van een van onze studenten. Lees verder om te ontdekken waarom Dog Assisted Coaching zo effectief is en waarom werken als kindercoach met hond zo mooi kan zijn!
Wat is Dog Assisted Coaching?
Dog Assisted Coaching is een vorm van coaching of therapie waarbij een hond wordt ingezet. De hond fungeert als een brug tussen de coach en het kind en helpt om een veilige omgeving te creëren. Hierin voelt het kind zich vrij om te uiten wat er in hem of haar omgaat. Het is bewezen dat de aanwezigheid van een hond stress vermindert, het zelfvertrouwen vergroot en de communicatie bevordert, waardoor het kind zich meer op zijn gemak voelt tijdens de sessie.
Waarom als kindercoach met hond werken?
Het werken als kindercoach met hond heeft vele voordelen. Ik vroeg aan een van onze studenten* uit de opleiding Holistisch werken met kind & hond welke voordelen zij ervaart door te coachen met honden. Ze werkt officieel pas een jaar met honden in coaching, maar ontdekte al veel eerder de kracht van deze aanpak in kindercoaching. “Ik merkte dat de gesprekken met kinderen over moeilijke onderwerpen makkelijker gingen als we gingen wandelen. Ik gebruikte de hond dan als excuus zodat ook de kinderen (pubers) die geen zin hadden om te lopen wel een reden hadden, want ‘de hond moest uit’.”
*Deze student is werkzaam binnen de reguliere jeugdhulpverlening met haar hond.
TIP: Opleiding kindercoach met hond
Wil jij ontdekken hoe je honden kunt integreren in jouw werk met kinderen? Ontdek het in onze opleiding Holistisch werken met kind en hond! Klik hieronder voor meer informatie over deze opleiding!
De hond als ijsbreker
In coaching met honden fungeert de hond vaak letterlijk als ijsbreker. Een relatie opbouwen tussen coach en cliënt, in dit geval een kind, gaat veel sneller als er een hond bij betrokken is. “Je wilt elkaar leren kennen om goed je werk te kunnen doen. En hoewel ouders graag over zichzelf, het gezin en hun kind praten, vinden jongeren en kinderen het vaak lastig om zich open te stellen tijdens gesprekken. Ze voelen zich soms ongemakkelijk en geven dan maar korte antwoorden.” De aanwezigheid van de hond maakt het gesprek gemoedelijker en minder beladen. Kinderen en jongeren richten hun aandacht op de hond, waardoor ze zich meer op hun gemak voelen en natuurlijker reageren.
Steun vinden in de hond
Daarnaast bieden honden ook een geruststellende steun tijdens de gesprekken. Wanneer er moeilijke onderwerpen besproken moeten worden, waarbij schaamte of angst een rol speelt, vinden kinderen en jongeren het vaak lastig om direct oogcontact te maken en openlijk te praten. Ze zijn dan vaak bang voor negatieve reacties of oordelen. “Honden oordelen niet, dus terwijl ze de hond aaien, geven ze vaak antwoord tegen de hond op de vraag die ik stel. Hierdoor krijg ik als coach waardevolle informatie zonder dat het als confronterend wordt ervaren.”
Honden maken coaching tastbaar
Voor kinderen met angsten of autisme is praten over moeilijke situaties vaak niet genoeg om hen te helpen. Ze hebben moeite met het visualiseren van gevoelens en reacties van mensen, waardoor het oefenen van vaardigheden abstract blijft. Het coachen met honden biedt hier een oplossing. Door activiteiten met de hond uit te voeren, worden abstracte concepten tastbaar en inzichtelijk. De hond reageert direct op de acties van het kind, waardoor ze kunnen leren hoe hun gedrag invloed heeft op anderen. Dit maakt de coachingssessies effectiever en waardevoller voor deze kinderen.
Plezier in coachen met hond
Een ander voordeel van coachen met honden is de toegevoegde funfactor. Kinderen kijken niet vaak uit naar therapie, maar met een hond erbij verandert dat. “Vaak is het ook zo dat als Ollie (mijn hond) één keer bij een sessie is geweest, er telkens opnieuw gevraagd wordt of hij erbij is. En als hij er niet is, dan is er teleurstelling. Ouders hoeven niet eindeloos te trekken aan hun kind om naar mij toe te gaan, want Ollie is leuk en daar willen ze heen.” Dit enthousiasme en de blije reacties van de kinderen maken de coachingsessies leuk en effectief!
Waar hou je rekening mee als kindercoach met hond?
Als kindercoach met hond is het essentieel om de hond als leidraad te nemen tijdens de sessies. Natuurlijk is het belangrijk om op de signalen van het kind te letten, maar de hond is leidend. Als de hond stresssignalen vertoont of gewoon niet in de juiste stemming is, wordt de sessie daarop aangepast. Bovendien zijn er belangrijke spelregels voor kinderen wanneer ze met de hond aan de slag gaan. Deze regels worden zorgvuldig doorgenomen, eerst grondig en uitgebreid, maar ook voor elke sessie nog even kort herhaald. Zo wordt een veilige en gestructureerde omgeving gecreëerd voor zowel het kind als de hond.
Eigenschappen van de hond in kindercoaching
Als je wil werken als kindercoach met hond is het allerbelangrijkste dat je hond veilig is in de omgang met kinderen. Een hond die angstig is voor kinderen en daardoor onvoorspelbaar gedrag laat zien, is niet verstandig om in te zetten in coaching. Daarnaast moet een hond in staat zijn om met verschillende prikkels om te gaan. Verder hoeft je hond echt geen honderden commando’s te kennen. Het is juist de unieke persoonlijkheid van de hond die het verschil kan maken in kindercoaching. “Soms kun je zelfs bewust een match maken tussen een hond en een kind op basis van hun persoonlijkheden. Door het karakter van de hond in te zetten, kan ik situaties creëren die de emoties en gevoelens van kinderen triggeren, waardoor we erover kunnen praten.”
Het effect van Dog Assisted Coaching
Tot slot vroeg ik aan een van onze studenten wat haar mooiste moment was in het werken als kindercoach met hond. Haar antwoord was veelzeggend: “Ik denk dat mijn mooiste moment was bij een casus waarbij angsten en zelfvertrouwen flink gedeukt waren” deelde ze. “Hier was het effect van successen die zichtbaar zijn zo groot. Elke keer als het lukte om de hond, Ollie, een parcours te laten lopen, een grens aan te geven of een wandeling te leiden, zag je haar groeien.” Dit laat zien hoe krachtig de combinatie van kindercoaching en honden kan zijn.
Wil jij leren coachen met honden?
Wij bieden opleidingen of trainingen waarin jij leert coachen met behulp van honden. Ben je hier benieuwd naar? Klik dan hieronder om meer te lezen over onze opleidingen!