Spiegelen met honden: hoe een hond je kan helpen bij zelfreflectie

Spiegelen met honden is een unieke en effectieve manier om aan zelfreflectie te doen. Het stelt ons in staat om onze gedachten, gevoelens en gedragingen te begrijpen, waardoor we er iets mee kunnen doen. Wist je dat je hond je hierbij kan helpen? Honden hebben een bijzondere manier om ons te spiegelen. Hierdoor helpen ze onze onderbewuste emoties en overtuigingen zichtbaar te maken. In deze blog neem ik je mee in hoe honden spiegelen. Daarbij gebruik ik voorbeelden uit de praktijk! Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

Hoe spiegelen met honden?

Honden zijn meesters in het spiegelen van mensen. Door spiegelen met honden wordt onbewust gedrag, van jou, je cliënt of iemand anders, bewust gemaakt. Ze reageren heel puur op de energie van hun omgeving en de mensen om hen heen. En zijn heel goed in het oppikken van subtiele signalen en stemmingen. Dit maakt hen uitstekende spiegels voor onze eigen gemoedstoestand. Wanneer je hond op een bepaalde manier reageert op jouw aanwezigheid of gedrag, kan dit je waardevolle inzichten geven in je eigen emoties en energie.

Wat een hond je kan vertellen

Tijdens een lesdag uit de opleiding ‘Systemisch & energetisch werken met honden’ waren er enkele studenten die moeite hadden om bij hun gevoel en emoties te komen. Dit belemmerde hen in hun zelfreflectieproces. Een bijzonder voorbeeld hiervan is een studente die een gesprek met een collega beschreef waarin ze zelf niets voelde, maar haar hond duidelijk reageerde. De hond pikte iets op wat de studente zelf nog niet had herkend. Door deze subtiele signalen van haar hond te interpreteren, kon ze een diepere laag van haar emoties bereiken. Dit is een krachtig voorbeeld van hoe spiegelen met honden ons kan helpen bewust te worden van wat er onder de oppervlakte speelt. Ze reageren niet alleen op onze zichtbare gedragingen, maar ook op onze innerlijke spanningen en onbewuste emoties.

Het vertalen van hondengedrag

Honden laten ons meer zien dan je zou denken. Als je weet waar je op moet letten, kun je dit zien. Het vereist wel een getraind oog om de subtiele signalen van honden op te pikken en te begrijpen wat ze ons proberen te vertellen. Signalen zoals gapen, tongelen, het afwenden van de blik, of het veranderen van houding kunnen veelzeggend zijn. Het is daarbij wel belangrijk om de context en invloeden uit de omgeving mee te nemen. Net als de unieke kenmerken en gedragingen van jouw hond. Door geduldig en aandachtig te kijken, kun je leren hoe jouw hond reageert op verschillende situaties en wat dit over jou en je innerlijke gevoelens zegt!

Challenge: Je hond als spiegel

Wil je zelf ervaren hoe jouw hond je kan helpen bij zelfreflectie? Schrijf je dan in voor onze gratis 4-daagse challenge: Je hond als spiegel. Klik hieronder om je aan te melden!

Voorbeeld uit de opleiding

In onze opleiding merkte een van onze studenten dat haar hond steeds aan het slikken was en haar indringend aankeek. ‘Ik dacht dat hij heel erge dorst had. Hij was steeds maar aan het slikken en keek me indringend aan. Maar hij had helemaal geen dorst, de waterbak was vol. Er was iets, maar ik begreep hem niet.’ ‘Zet je voeten maar op de grond. Kun je je lichaam voelen?’ Ze knikt. ‘Als we het gedrag van jouw hond nou eens vertalen …, wat ben jij dan aan het wegslikken?’ Het is stil. ‘Ja, dat heb ik mijn hele leven al gedaan… Alles wegslikken…’. Het is duidelijk een pijnlijk inzicht voor haar. Ze wordt weer stil. En dan ineens een glimlach. ‘Wat bijzonder dat mijn hond dit nu aan mij laat zien!’

Spiegelen met honden: een waardevolle kans

Honden kunnen ons veel leren over onszelf. Door hun pure en eerlijke reacties op onze energie en gedrag, kunnen ze ons helpen emoties en overtuigingen te herkennen die we misschien niet eens doorhadden. Het spiegelen met honden biedt een waardevolle kans voor zelfreflectie en persoonlijke groei. Dus, de volgende keer dat je hond op een bepaalde manier op je reageert, sta dan even stil en vraag jezelf af: wat probeert mijn hond mij te vertellen? Je zult verbaasd zijn over de inzichten die je krijgt.

Wil jij leren spiegelen met honden?

In onze opleidingen en trainingen gaan we dieper in op het spiegelen met honden. Ben je hier benieuwd naar? Klik dan hieronder om meer te lezen over ons aanbod!

Challenge

Je hond als spiegel

24 t/m 28 juni 2024
Je kunt GRATIS deelnemen!

Chat openen
Stuur ons gerust een berichtje!
KernKracht Academie
App ons of spreek in!