Spiegelen met honden

Spiegelen met honden, het is prachtig om mee te werken. Om mensen mee te nemen in deze pure vorm. Waar vandaag de dag Animal Assisted Interventions (AAI) niet meer weg te denken is, is in mijn ogen de begeleiding waarin de mens gespiegeld wordt door een dier, en in dit geval de hond, de meest pure vorm van begeleiding of coaching.

Maar wat houdt dat spiegelen nu eigenlijk in als we gaan kijken naar het begeleiden van processen bij de mens?

Spiegelen

Onder “spiegelen” verstaan we, in het geval van spiegelen met honden, dat het gedrag van de hond gebruikt wordt om de klant bewust te laten worden van zijn eigen gedrag. Spiegelen gaat over communicatie, lichaamstaal, het resoneren van honden op de emotie van de mens en hun eigen rol daarin.

In de spiegel kijken moet men wel durven, het kan confronterend zijn. Een open blik en overgave aan wat de hond te laten zien heeft is een belangrijk onderdeel in het proces.

Door middel van in de spiegel te kijken die de hond jou voorhoudt, wordt onbewust gedrag bewust gemaakt. Er komt ruimte voor bewustwording en beweging. Hiermee wordt het proces van de mens in werking gezet.

Spiegelen met honden

Wat maakt dat honden nu zulke prachtige “spiegelaars” zijn?
Honden leven in het hier en nu. Ze hebben de gave om vanuit hun natuurlijk instinct te reageren op het gedrag van de mens maar ook op hun status van “zijn”. Ze voelen heel goed emoties en energie aan. Naast de tastbare verbinding die zichtbaar is in de vorm van bijvoorbeeld een hondenlijn, is er ook een onzichtbare connectie. De emotionele resonantie.

Deze resonantie is een belangrijke factor in elke sessie of begeleiding. Ze laten dat zien zoals het is, in het hier en nu. Er liggen veel waardevolle inzichten verborgen in de interactie tussen mens en hond. Er valt heel veel te leren als je op die laag met een hond gaat “samenwerken”.

Persoonlijke groei

Honden reageren op een respectvolle manier die heel leuk kan zijn (soms zelfs heel lachwekkend) maar die ook heel confronterend kan zijn. Vanuit de inzichten die honden geven kan er vervolgens samen gekeken worden naar de gevolgen van je “onbewuste” gedrag, waar je nu zicht op hebt gekregen, en wat dit betekent in het leven.

Bewustwording van wat er is. Welk gedrag of patronen herhalen zich?
Bewustwording van wat ongewenst is, wil je dat werkelijke veranderen vanuit een intrinsieke motivatie?

Voeg daar systemisch coachen aan toe en de gedragspatronen komen mooi aan bod. Patronen en dynamieken worden zichtbaar. Ze worden gezien, gevoeld, ervaren, doorleefd en daarmee ontstaat er een prachtige beweging van ruimte voor verandering. Voor persoonlijke groei.

Coaching met honden

In coaching waarin honden aanwezig zijn als “de spiegel” wordt er op diverse manieren naar de klant gekeken.

gericht op zichtbaar gedrag

gericht op emoties

gericht op de balans tussen voelen, wat men uitstraalt en wat men zegt (binnenkant en buitenkant)

Het spiegelen met honden biedt eenieder de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier diep in de spiegel te kijken. Hoe diep? Dat bepaalt de klant zelf! Spiegelen is een bijzondere vorm van ervaringsleer. Alle representatiesystemen worden aangesproken waardoor de ervaring je nog lang bij blijft. Een spiegelsessie begint bij bewustwording en zet de mens op het pad van autonoom zijn, bewust zijn!

Chat openen
Stuur ons gerust een berichtje!
KernKracht Academie
App ons of spreek in!